Primul lucru care vine in minte tuturor atunci cand vine vorba de litoralul romanesc este cu siguranta Mamaia, localitatea-statiune emblema a litoralului din Romania. In ciuda suprafetei reduse (tehnic vorbind, e doar o fasie de pamant de 8 km lungime si doar 300 de metri latime), Mamaia reuseste sa atraga anual mii de turisti, nu numai romani, ci si din intreaga Europa.
Daca ati fost vreodata in aceasta statiune, atunci cu siguranta stiti ca este strajuita la est de Marea Neagra, iar la vest de lacul Siutghiol (cu o intindere de 1900 de hectare). Ceea ce e mai interesant e faptul ca in unele locuri, plaja are o latime de pana la 250 de metri, asta in conditiile in care intreaga fasie de teren are o latime de 300 de metri.
Comparativ cu alte locuri din apropierea litoralului, cum ar fi Constanta (a carei existenta dateaza inca din secolele 9-10 inaintea erei noastre), Mamaia este o localitate “recent” infiintata: in 1906 au fost construite primele cabane oficiale, ca parte a unui proiect de a starni interesul celor care vizitau litoralul romanesc. Ca dovada a planurilor de dezvoltare pentru Mamaia, la scurt timp de la inaugurare, autoritatile au decis construirea unei linii de cale ferata care sa-i duca pe turisti din Constanta in statiune.
Statiunea Mamaia Astazi
Astazi, statiunea Mamaia este una dintre cele mai mici localitati din tara din punct de vedere al locuitorilor permanenti (sub 50 la ultimul recensamant), dar totodata unul dintre cele mai vizitate locuri din Romania.
In ceea ce priveste lista de hoteluri in Mamaia, ea este numeroasa si cuprinde atat hoteluri de 4 si 5 stele, dar si unitati de cazare cu confort mai redus (a se citi si cu preturi mai reduse).
Principalele locuri de distractie din Mamaia sunt parcul Aqua Magic, telegondola care circula pe deasupra localitatii, dar si lacul Siutghiol, acolo unde se practica yachting-ul si toate celelalte sporturi nautice.
Aqua Magic este cel mai mare parc acvatic de pe litoralul romanesc si se intinde pe o suprafata de 2,7 hectare. In incinta lui se gasesc tobogane si piscine pentru toate categoriile de varsta, iar fiecare bazin este supravegheat de catre un salvamar profesionist.
Telegondola este, iarasi, un punct de atractie foarte popular in Mamaia. Finalizata in 2004, ea are un traseu de 2,1 km, care face legatura intre Cazinoul local si Hotelul Perla. Nu este la fel de inalta ca cea din Piatra Neamt, dar tot are o viteza de deplasare de 5 metri pe secunda.
Autoritatile spun ca in 2013, in perioada de varf, vor fi si cate 20,000 de turisti in orice moment al zilelor. In plus, multe dintre hotelurile vechi au fost renovate anul acesta, astfel ca si cei fara un buget foarte mare pentru concediu vor putea veni pe litoralul romanesc fara sa fie nevoiti sa cheltuiasca prea multi bani.
litoralul romanesc din pacate nu-si merita banii
Mamaia este destinata celor cu buzunarul larg, cocalarilor si pitipoancelor. Acolo este cea mai mare japca la cazare si la mancare.
Imi place marea si iarna:)