1

Incalzirea casei – pe lemn sau prin pompa de caldura?

Dintotdeauna o dilema si inca o dezbatere fara un raspuns clar, foarte bine motivat, se refera la sistemul de incalzire cel mai potrivit pentru locuinta. Realitatea este ca factorii ce diferentiaza solutiile potrivite pentru fiecare locuinta sunt numerosi, deci raspunsul nu are cum sa fie generalist.

Desigur ca fiecare va face tot felul de calcule si socoteli inainte de a face o investitie in aceasta directie. Ceea ce cu siguranta intereseaza pe oricine se refera la eficienta si randamentul oferit de fiecare raportat la caracteristicile particulare ale spatiului, dar si la cheltuielile lunare aferente.

Cei mai multi dintre cei care locuiesc la case se orienteaza spre cazanele cu lemne, respectiv centralele care functioneaza pe baza de combustibil solid. Materialul lemnos este inca cel mai accesibil atat din punct de vedere al costurilor, cat si privind disponibilitatea. Bineinteles, exista anumite neajunsuri care ii fac pe romani sa isi puna intrebari vizavi de metoda de incalzire cea mai potrivita, de variantele pe care le au, astfel ajungand sa ia in considerare si pompele de caldura.

Cat te poate ajunge incalzirea cu lemne?

Nu exista un raspuns exact, un pret de precizat in acest sens pentru ca, din nou, sunt factori diversi care il influenteaza. Potrivit specialistilor in proiectarea si finalizarea de locuinte cu caracteristici dintre cele mai variate – www.smarthomeconcept.ro – vor face diferenta suprafata de incalzit, izolatia casei, pozitionarea in spatiu si zona geografica etc. Conteaza si de unde sunt cumparate lemnele, cu cat se vinde metrul ster (un metru cub asezat, cu aerul specific dintre lemne), calitatea lor, eficienta sistemului folosit (cazan sau centrala) si alte astfel de aspecte trebuie luate in considerare.

Lemnul poate fi catalogat ca o modalitate de incalzire de scurta durata, in cantitati mari poate ajunge o sursa scumpa de incalzire. De altfel, sunt si alte aspecte ce il vizeaza ce ar putea fi luate in considerare, cum ar fi faptul ca din pacate reprezinta o sursa de ilegalitati. Bineinteles, exista si varianta peletilor pe care romanii o au in vedere si care este de altfel folosita la scara larga astazi.

In principiu, neajunsuri ale acestei optiuni – incalzirea cu lemne/ derivate ale lemnului, sunt nevoia de a transporta si manevra lemnele, de a curata zi de zi cenusa, cosul de fum ocazional, de a intretinere camera tehnica, de a asigura un mediu uscat pentru materialul lemnos etc.

Pe cealalta parte a balantei sunt pompele de caldura, care elimina din start neajunsurile tocmai mentionate, dar care presupune costuri de instalare mai mari. Bineinteles, o astfel de investitie este amortizata de-a lungul timpului si promite o eficienta termica sporita. Factori ce vor influenta propriu zis rezultatul oferit sunt: tipul de pompa (apa-apa, sol-apa sau aer-apa), instalatia interioara din dotare, zona climatica, calitatea si grosimea izolatiei casei, tipuri de ferestre si usi, valoarea dorita a temperaturii ambientale, dar si valorile la care pot ajunge temperaturile externe iarna.

In orice caz, cu o pompa de caldura, costurile de intretinere lunare pot fi injumatatite sau mai bine de atat comparativ cu incalzirea pe lemne sau peleti. Depinde rezultatul final de calitatea lucrarii in cazul pompelor de caldura, iar in cazul centralelor/ cazanelor cu functionare pe material lemnos calitatea si gradul de umiditate al acestuia.

marius

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.