0

Palarii si fantezii

Nimeni nu ma crede cand impartasesc faptul ca am o colectie de 46 de palarii. Adevarul este ca nu suna credibil, insa ce credeti? E adevarat! Am dezvoltat o pasiune pentru palarii incepand de la varsta de 15 ani. Una cate una. Imi aduc aminte ca, in liceu, am trecut prin diverse etape, am incercat mii de stiluri, bineinteles cautand sa ma descopar, sa vad ce mi se potriveste cel mai bine, fiind la varsta aceea inca in formare. Asadar, in felul acesta imi cream personalitatea si stilul vestimentar. Totul pleca de la muzica pe care o ascultam. Am fost rock-erita, apoi punk-erita, apoi hippie. Toate rolurile acestea le-am luat foarte in serios, adica vestimentatia mea corespundea perfect fiecarei categorii de muzica. Etapele acestea au durat cam un an fiecare, nu mai mult. Pe parcursul acestora, atunci cand imi cumparam haine si accesorii, sentimentul meu si opinia mea era si este ca la fiecare outfit pe care il creez, indiferent de gen, merge si se potriveste perfect: o palarie! Drept urmare, incepeau sa se stranga una cate una, diferite ca stil. Si ajunsesem ca, in fiecare zi, de dimineata, inainte de a pleca la scoala, sa imi stabilesc look-ul in functie de PALARIE. Intai in functie de stilul ei, apoi de culoare, incat sa ma asortez. Si aici poti face o comparatie cu domnisoarele care asortau sau asorteaza si azi, desi nu prea mai e la moda, culoarea gentii cu cea a pantofilor.
Ei bine, precum ele colectioneaza pantofi sau genti, eu colectionam si inca colectionez: PALARII. Cu trecerea timpului, maturizandu-ma si devenind din adolescenta crazy – o femeie serioasa, bineinteles ca stilul meu, a ajuns sa fie unul mai sobru, tinutele mele fiind casual si cel mai des, acum, elegant. In cele din urma, am ajuns sa detin o colectie de palarii care acopera chiar toate stilurile, culorile, dimensiunile, toate fiind de o calitate fina si de un design impresionant.
Iar mai mult decat atat, am o obsesie sa am toate culorile dintr-un anumit stil. Nu ma pot abtine! Cand ma aflu pe retele de socializare, primesc tot felul de sugestii de site-uri cu palarii. Deci le atrag, ca sa zic asa. Asta pentru ca telefonul meu stie cat de des accesez si caut palarii online. Si atunci, normal ca intru sa verific, foarte rar sar peste, fara sa comand una dintre ele. Cand merg pe strada, din nou, chiar mi s-a intamplat sa trec pe langa o lady care purta o palarie fenomenala rosie aprins cu snur fundita, as fi regretat mai tarziu daca nu o intrebam de unde si-a cumparat-o.


Asa ca, am intrebat-o si nu cred ca mai trebuie sa spun ca exact in ziua aceea am comandat si eu o varianta la fel? TEL. 0751-129-350 / E-MAIL: COMENZI@PALARIADADARLAT.RO
Totodata, cand sunt plecata in excursii de weekend in Romania sau calatoresc in interes de serviciu, sau pur si simplu in vacante, una din activitatile mele preferate este descoperirea unui magazin specializat pe palarii. Chiar da, pe lista mea de turist, este atractia principala “de vizitat”. Asa cum cei mai multi dintre noi, cand merg in calatorii, adora sa achizioneze magneti de frigider pentru a avea cate un suvenir din fiecare oras sau tara vizitata, asa si eu, ma mandresc cu suvenirurile culese de pe unde am fost, sub forma de palarii. Sa nu mai zic ca, atat ca-mi plac ca accesorii, dar la plaja, la mare, oriunde ma aflu intr-o tara calda, palaria este imperios necesara pentru a evita insolatia si a te proteja de ultraviolete. Deci da, este mai mult decat un accesoriu de moda. Chiar si din motive religioase, pot fi purtate. De asemenea, multe dintre palariile mele sunt primite cadou, deoarece familia, sotul si prietenii apropiati care ma cunosc foarte bine, sunt constienti ca intotdeauna ma voi bucura de un cadou sub forma de palarie. Mai ales ca, dimensiunile pot fi standard, cu potrivire personalizata, unele sunt chiar reglabile, deci in general poate fi un cadou de exceptie.

Unde le tin? Probabil ca va intrebati, ok, are o gramada, dar sunt destul de voluminoase si dificil de depozitat. Este adevarat, tocmai de accea am organizat in una dintre cele doua camari ale apartamentului meu, 4 cuierase si 2 rafturi, speciale pentru palariile mele. Unele merg aranjate una intr-alta. Dar oricum, pe langa acesta, la mine acasa poti descoperi si in living o palarie purtata cu o zi inainte, si in dormitor inca una atasata la tinuta pregatita pentru a doua zi si chiar pe hol, la intrare, inca vreo 2 pe care intentionez sa le port in zilele urmatoare. Oarecum, sunt inconjurata de palarii oriunde as merge. Este o pasiune, intr-adevar, si ma fascineaza. Am ajuns sa cred ca palaria ma reprezinta in totalitate. De aceea chiar am fost curioasa sa vad ce simbolizeaza de fapt si care este istoricul acesteia.
Se spune ca, in trecut, palariile au fost un indicator al statutului social. Ele puteau indica nationalitatea si/sau rangul. Cele timpurii au fost pileusul(o simpla caciula), bonete, petasosul grec, fiind prima palarie cu margine cunoscuta. Acestea din urma erau pentru barbati. Femeile, in schimb, purtau voaluri, batiste, glugi, bonete. Toate acestea se intamplau undeva prin secolul al XVI-lea. Termenul de “modista” provine din orasul italian Milano, unde a aparut cea mai buna calitate a palariilor, pe langa crearea lor, se ocupau si de alegerea si decorarea lor cu dantele, garnituri, panglici, flori, pene, ornamente de tifon si diferite accesorii, pentru a completa perfect o tinuta. Apoi au aparut palarii umplute, largite, coroane plate, cu ghiveci de flori si toca. Iar prin 1930, femeile au inceput sa taie parul scurt si alegeau palarii ce imbratisau capul ca un coif, acestea ramanand cunoscute ca “palariile coif”. Stiati din ce este compusa o palarie, practic? Ea are sase parti principale: calota, care acopera partea de sus a capului, apoi bor, proiectia optionala de material rigid din partea de jos a calotei palariei pe orizontala in jurul circumferintei palariei, panglica sau banda care ruleaza in jurul partii de jos a calotei mai sus de bor. In interiorul acesteia, daca palaria este de buna calitate, exista o captuseala de matase, care poarta de multe ori numele producatorului si eticheta.
O faimoasa companie creatoare de palarii din Londra este James Lock & Co din Strada St James. Tot in Londra, la sfarsitul secolului XX, au fost creditate muzee de catre David Shilling pentru reinventarea palariei in intreaga lume. Familile regale europene poarta palarii create de designerii belgieni Elvis Pompilio si Fabienne Delvigne, iar pentru personalitati ca Lady Gaga sau Sarah Jessica Parker, creeaza Philip Treacy, creatoare de moda irlandeza.
Sunt multe tipuri de palarii interesante, tocmai de aceea eu nu m-am rezumat doar la cele de dama. In colectia mea se regasesc si barbatesti, cum ar fi: akubra ( palarie australiana cu borul lat), apoi acel model de palarie cu calota inalta facuta din blana de castor, bicorn – cea cu 2 colturi pe care o purtau ofiterii in trecut, eu am cam asa:

sau cele cowboy, care mi se par fascinante, atat de paie,cat si din bumbac. Capotain, palaria de pelerin din anii 1590, palaria conica asiatica, Sombrero, cea Columbiana tesuta si cusuta cu impletituri de palmier uscat cu figurine, sau palaria tiroleza, purtata in Alpi. Pe toate acestea le port la diferite evenimente sau petreceri private cu anumite tematici. Tot la mine in camara, regasesti genul de pai, stil Chile, perfecta pentru plaja si o plimbare pe faleza, canotiera, cea plata cu boruri plate, potrivita pentru un garden-party, in timpul verii. La fel si cele de greutate usoara, ” Seful Campiilor” i se zice, palarie Galeata, cu bor larg inclinat spre jos, pe care o port la pescuit cand merg cu sotul, de pasla cu coroana inalta, cea cocktail, pentru o tinuta de seara., decorata cu margele , bijuterii, pene si voal. Insa in colectia mea, la palariile de dama,
https://palariadadarlat.ro/categorie-produs/palarii-dama/
cel mai des pe stil casual, port palaria in forma de clopot din anii 1920, cea stil Zorro, cu bor si varf plat, originara din Spania, Cordobes ii zice, sau Fedora, indoita de-a lungul pe partea de sus si stramtata pe partile laterale, Panama din Ecuador, Melonul si Jobenul

pe care il ador, cu care lumea imi zice ca imi sta foarte bine si ca mi se potriveste tare mult.
De ce imi plac atat de mult?
Dupa cum stiti, palaria este un simbol al elegantei, al fanteziei si al cochetariei. De aici si vorba, “Jos palaria!”, care vizeaza admiratia si respectul.Simbol al virilitatii, al schimbarii. Palaria poate oferi multe indicii despre persoana care o poarta, in vechime vorbind inclusiv despre statutul social, indicand rangul purtatorului. Deci atat decorativ, practic, cat si in functie de ocazie, un semn de eleganta. La evenimente importante, cum ar fi o nunta, este chiar o regula de la care doamnele si domnisoarele nu se abat. Mai ales ca palaria impune o tinuta cat mai stilata.
Acum, daca ma intrebati pe mine, eu aleg acest accesoriu deosebit pentru ca imi acorda un soi de mister, la orice tinuta as purta. Si daca spuneam ca ma reprezinta este pentru ca si zodia scorpionului, cat si trasaturile caracteristice ale acesteia, domeniul si mediul artistic in care lucrez si ma invart, inclinatia catre arta si mister, toate acestea explica pasiunea si atractia pentru cuceritoriul accesoriu: PALARIA.

 

(guestpost) Diana Savu

marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.