Mai trebuie sa pun intrebarea asta barbatilor ? Preferati masinile tunate sau cele simple ? Bine sunt sigur ca printre atati barbati mai sunt si de genul mai “cumintei”. Eu unul as opta pentru o masina tunata. Bine nu ma refer la cele pentru curse cu o sunta doua zeci de mii de stickere si multe altele. Acolo un mic spoiler, niste praguri, un eleron, faruri xenon si alte mici “pofte barbatesti”. De exemplu daca vrei portbagaje poti gasi portbagaje tunate pe site-ul acesta.
Stim bine ca tuning provine din limba engleza si in traducere libera ar insemna “reglaj de finete”. In domeniul masinilor el are intelesul de imbunatatire.
Mai multe chestii interesante o sa poti citi si pe Comunicatedepresa.net , dar hai sa continuam povestea, nu?
Tuningul are o istorie lunga, sa zicem la fel de lunga ca si evolutia masinilor, el gasindu-si originea in America de dupa razboi, odata cu aparitia fenomenului de hot-rod, mai precis, masini tipic americanilor cu motoare mari modificate pentru accelerarea pe linii drepte.
Aceste hot-rod-uri s-au nascut in acelasi timp cu chopper-ele acele motociclete modifica si care te fac sa-ti intoric capul dupa ele pe strada, dar si odata cu primele generatii de veterani din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Care vedeau in aceste automobile si motociclete calmul de dupa furtuna. Sau pur si simplu voiau sa isi satisfaca nevoia de adrenalina. In cautarea adrenalinei, zgomotului, aventurii si a unui nou stil de viata, acestia au inceput “tuneze” cu ajutorul cheilor, aparatelor de sudura si altor scule potrivite pentru aceasta activitate.
Etapa de inceput a fost “dezechiparea” vehiculelor de tot ceea ce era in plus, pentru a scadea greutatea si sa aduca un plus de viteza. De exemplu armele si alte chestii care tin de razboi, toate au fost inalturate. Primele hot rod-uri erau masini clasice americane, lasate fara barele de protectie, geamuri, capacul portbagajului, plafon si capota motorului. Erau aproape un schetele pe roti. Dupa cativa ani, au devenit centrul atentiei, iar V8-urile au inceput sa scrie istoria fila cu fila.
Fenomenul a avut succes din ce in ce o mai mult, astfel incat astazi exista o adevarata industrie de profil, ba chiar exista tuneri pasionati pentru producatorii auto de renume, ce modifica (tuneaza) modelele de serie sau mai bine zis “superbe prototipuri”.
Tuningul este si el de mai multe tipuri cum ar fi:
– Tuning-ul exterior care se ocupa de partea exterioara si imaginea masinii, dar nu doar le design ajuta aceste modificari ci si la aderenta masinii la viteze mai mari.
– Tuning-ul interior care ajuta la sporirea confortului.
– Si cel din urma, tuning-ul la motor care ajuta bineinteles la o performanta mai buna.