În afară de România, limba română se mai vorbește în:Republica Moldova, ca limbă oficială, fiind limba maternă pentru 2,5 milioane de locuitori.Provincia Autonomă Voivodina, Serbia, unde este limbă oficială.
Țările vecine cu România și Republica Moldova, adică Ucraina, Ungaria, Serbia (Valea Timocului), și Bulgaria.
Extremele ariei lingvistice românești se află la apus în bazinul cursului mijlociu al Dunării (Croația, Slovenia, Slovacia și Polonia) iar la răsărit, dincolo de Nistru.
Cea mai mare comunitate de vorbitori de limba română din Asia se găsește în Israel, unde în 1995 limba română era vorbită de 5% din populație, emigrată din România în Israel
Româna este vorbită ca limbă străină de arabi din Orientul Mijlociu care au studiat în România. Se estimează că aproape jumătate de milion de arabi din Orientul Mijlociu au studiat în România în anii 1980 și cunosc limba română.
Prin deportări masive, în special ale moldovenilor din RSS Moldovenească, limba română a devenit o limbă minoritară în Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan și Turkmenistan.
Vorbitori de limbă română se găsesc și în multe alte țări occidentale (datorită emigrației), precum Italia, Spania, Statele Unite, Canada, Franța, Portugalia, Cipru, Germania sau Australia (cf. români). Peste 3 000 000 de vorbitori de română locuiesc legal în Europa și America de Nord.
Româna este una dintre cele cinci limbi în care sunt oficiate servicii religioase în statul monastic Muntele Athos, o regiune autonomă din Grecia, fiind vorbită în schiturile Prodromu și Lacu.
sursa: fb si gorobic.com