0

Despre damele de companie de pe vremuri

Am citit acum ceva vreme un articol despre damele de companie de acum multi ani. Si tare m-am mirat cand am aflat ca erau mai privilegiate ca acum.

Acum mai bine de 100 de ani, in Focsani, prostitutia a fost in atentia autoritatilor, care au elaborat pentru controlul ei norme si regulamente. Din rasfoirea arhivelor vremii se cunoaste ca in anul 1897, Consiliul Comunal Focsani a dispus ca viata prostituatelor din oras sa fie una stricta, prin controale medicale permanente, nu ca in cazul practicantelor din ziua de azi, adevarate bombe biologice, bolnave chiar de SIDA.

Casa de Piatra era printre cele mai frecventate zone din Capitala, atunci cand tineri ori barbati trecuti de prima tinerete se duceau sa-si caute o doamna ori o domnisoara care pentru cateva ore si pentru o suma modica de bani sa le alunge singuratatea.

Cele mai cunoscute bordeluri de lux erau Pelican Bar (din Piata Sfatului) si Parisien Girl, din strada Nicolae Balcescu de azi. Cei cu venituri modeste mergeau în Tiganie, pe strada Negoiu. Cele mai cautate erau „Clopotul de Aur”, de pe strada Castelului si doua bordeluri cu numele „La Sebeni”, unul in apropierea strazii 13 Decembrie de azi, al doilea pe o straduta din spatele Hidromecanicii.

Bordelurile functionau legal in Alba Iulia in perioada interbelica, mai ales dupa 1936, dar si in anii celui de-al doilea razboi mondial. Femeile care practicau prostitutia erau obligate sa se inregistreze la Politie si sa mearga lunar la un control medical. Chiar daca au fost uitate de clienti, practicantele si-au asigurat intrarea in paginile de istorie.

Parca o duceau mai bine pe vremuri , nu?

MucRoz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.