0

Curiozitati din industria muzicala romaneasca

Elena Gheorghe avea un succes moderat cu stilul latino-pop pe care il aborda de cativa ani. Varful carierei l-a avut cand a reprezentat Romania la finala concursului Eurovision 2009 cu melodia “The Balkan Girls”. Dar adevaratul succes l-a atins cand, dintr-o intamplare, a acceptat propunerea de a canta un cantec cu totul diferit: “Disco Romancing”.
Melodia a fost licentiata in 50 de tari, iar Elena a devenit unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani din muzica dance europeana. In 2012 melodiile ei au ajuns in Japonia, si acum televiziunile se bat pentru a o avea ca invitata.

Morandi este o trupa romaneasca cu mare succes in estul Europei si in fostele state sovietice. Refrenul hitului ” A la lujeba” este compusa cu vocea inversata din “Bejulala”. Interesant este ca albumul de debut al trupei Morandi se intituleaza ” Reverse”.

Nu conteaza cand de nou este programul in care iti faci muzica. Cel mai de succes album al anului 2004 in Japonia a fost propulsat in acea pozitie de hitul O-Zone “Dragostea din tei”, melodie produsa in vechiul ACID 3.0.
Dan Balan (fondatorul O-Zone) compusese melodia si textul melodiei de cateva luni, dar niciun orchestrator nu reusise sa-i compuna un track care sa-i placa. O-Zone a ajuns intr-un studio unde lucrau doi dintre cei mai buni producatori de muzica electronica. Dan Griober si Bogdan Popoiag. Lui Bogdan ii placea sa sampleze si sa foloseasca ACID 3.0 pentru usurinta cu care procesa, taia si modifica bucati muzicale pre-inregistrate. Orchestratia lui pregatita pentru O-Zone avea 8 track-uri si era de o simplitate geniala!
Dupa doi ani, statisticile aratau ca trupa vanduse peste 12 milioane de unitati in intreaga lume, zeci de cover-uri internationale si de sincronizari pentru reclame, filme si jocuri pe calculator.

sursa: Hit Yourself – 100 de idei de la pasiune la marea lovitura – Florin Grozea

MucRoz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.