Oricine face greseli gramaticale. Chiar si profesorii de limba romana, care au o experienta mare in spate. Obisnuinta, instinctul sau societatea ne obliga, intr-un fel sau altul, sa vorbim pe intelesul celor din jur. Astfel, oricat de bine am cunoaste gramatica limbii Romane, ori de cate ori am trece cu privirea prin dex si oricat de atenti am fi, este imposibil sa nu scapam o mica greseala. De la a scapa o mica greseala pana la a face greseli uriase, cu adevarat impardonabile, este o cale lunga. Din fericire, greselile mari pot sa fie evitate. Evident, este necesara o oarecare atentie, pentru a se atinge acest lucru.
Verificarea cuvintelor pentru care nu exista o siguranta
Daca nu sunteti sigur de corectitudinea cuvantului pe care urmeaza sa il folositi, cel mai bine este sa verificati. Exista din ce in ce mai multe aplicatii si dictionare online, unde totul poate sa fie verificat repede si facil. Chiar si intr-o discutie spontana, telefonul mobil poate fi de mare ajutor si poate oferi sansa unei verificari rapide.
Daca intr-o discutie fizica, greselile pot aparea fara prea mari repercusiuni, intr-o discutie online este esential ca exprimarea sa fie una corecta. In caz contrar, impresia lasata celor cu care vorbiti poate sa fie una nu tocmai placuta.
Inlocuirea cuvintelor care nu va ofera siguranta
In cazul in care aveti anumite nelamuriri in ceea ce priveste un cuvant si totusi nu aveti un dictionar explicativ roman prin preajma, este bine sa evitati folosirea acestui cuvant. Evitarea poate sa fie facuta prin inlocuire. Spre exemplu, daca nu stiti cum se pronunta corect, greseala sau gresala, puteti inlocui termenul cu “Eroare”. Veti obtine aceeasi semnificatie si o forma pentru care aveti certitudinea ca este corecta.
Folositi-va de radacina verbelor
Printre cele mai frecvente greseli se numara folosirea gresita a verbelor. A fi sau a sti, spre exemplu, pot pune probleme foarte mari daca nu cunoasteti cu exactitate ce trebuie sa folositi “Tu sti” sau “tu stii”. Este bine sa va ghidati dupa infinitiv si dupa conjugarea la persoana 1. Astfel, putem descoperi ca la persoana 1, verbul a sti se conjuga “Eu stiu”, avand radacina “sti” insotita de litera u. Este oarecum logic, asadar, ca “Tu stii” este varianta corecta, in detrimentul variantei “tu sti”.