1

Ce bine este sa ai un acoperis deasupra capului

Cel mai bine este sa ai un acoperis deasuprea capului, nu ? Daca acum 500.000 de ani se folosea materiale pentru casa piele de animale, oase,  lut si namol. Romanii au initiat utilizarea amestecului de beton in constructii, fabricat din var, moloz, apa si cenusa vulcanica, acoperind suprafete mari. Descoperirea betonului folosit ca material de constructie va revolutiona arhitectura, stabilindu-se noi conceptii spatiale.

Desi stau de 24 de ani la bloc as prefera, dar mai mult mi-ar placea la casa. Case populare cu acoperisuri traditionale. Frumos, nu ? Chiar mi-ar placea o casuta la munte cu un acoperis dragut.

Acoperisul este un element important in constructii. El delimiteaza cladirile la partea superioara avand  cea mai principala functie de a proteja constructia de factorii climatici precum ploaia, vant, zapada si alte variatii de temperatura.
Acoperisul cuprinde in principal : termoizolatia, sarpanta, invelitoarea si bariera de vapori.

Invelitoarea este elementul de constructie situat cel mai de sus la acoperis. Rolul acesteia este de a proteja aceasta constructie impotriva precipitatiilor de orice fel .

Invelitoarea trebuiem sa indeplineasca conditii precum:  sa fie rezistenta la foc, sa ia forma acoperisului, sa aiba o rezistenta mecanica. Aceasta se monteaza de regula pe un plan inclinat pentru asigurarea scurgerii apelor din precipitatii.

Invelitorile sunt de mai multe tipuri: din produse ceramice (tigle presate), din tabla, din carton bituminat, din material plastic, din trestie, stuf sau paie, din lemn si din sticla.

La momentul actual acoperisurile sunt puternic influentate de traditia noastra , ele fiind mai mult sau mai putin inclinate, avand diverse modele si culori. Ele sunt  invelite cu tigle ceramice, sindrile bituminoase, tigle din beton sau tigle metalice.

Ca sa fie un acoperis de calitate acesta  trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie rezistent la schimbarile din atmosfera,sa ofere o buna protectie impotriva apei, sa fie rezistent caldura si sunete, sa isi pastreze culoarea initiala in timp, sa poate fii  montat usor, sa poate fii usor de intretinut dupa montaj.

Tu ce preferi ? Casa sau apartament la bloc ?

MucRoz

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.