0

Tableta – “desertul” nepotelei mele

In comparatie cu vremurile copilariei traite de mine si de generatia din care fac parte, in prezent, lucrurile stau cu totul altfel. Uneori zic ca ma simt norocoasa pentru felul in care am copilarit, neavand parte de o tehnologie atat de avansata si asa mult acces la informatii, precum au copiii din ziua de azi. Insa, cu toate astea, parca ei se dezvolta mult mai repede decat am facut-o noi, sunt mult mai receptivi si pana la urma, devin independenti financiar mult mai devreme. Deci cumva exista avantaje si pentru ei. Dar totusi, din principiu, nu prea sunt de acord cu modernizarea copilului, sustinand mai mult activitatile si jocurile din vremea mea, care mi-au facut copilaria frumoasa, cele desenate cu creta: sotronul, frunza sau cele dinamice: leapsa, fata, tara,tara, vrem ostasi..etc, decat telefoanele si tabletele de astazi.

La subiectul acesta am inceput sa ma gandesc de curand, cand nepotica mea de 5 ani m-a rugat sa ii cumpar o tableta. Pana acum s-a jucat pe a mea, de fiecare data cand a venit in vizita la mine sau m-am dus eu la ea. Bineinteles, folosesc o husa de protectie din silicon si folie pentru ecran, ca sa ma asigur ca va fi in siguranta in manutele ei mititele.

Si tot special pentru ea, mi-am achizitionat de curand, o alta husa care are si suport stand pentru o buna si lejera vizionare atunci cand se uita la desene animate.

Insa pentru ca a vazut la ceilalti copii ca au tablete, acum insista sa o aiba si ea pe a ei. Sora mea, adica mama ei, este de parere ca va primi prima tableta dupa ce va intra la scoala. De accea, ea nu poate fi convinsa sa ii cumpere mai devreme si din aceasta cauza, nepotica mea a apelat la mine, matusa care ii face toate poftele.

Am cautat sa citesc pe forumuri si grupuri pentru mamici, referitoare la acest subiect si la decizia de a-i cumpara copilului telefon sau tableta.

Din cate am observat, inca este in dezbatere subiectul legat de varsta potrivita la care copiii ar trebui sau este indicat sa detina telefon, varsta care se pare ca este in scadere de la an la an. Cica in medie, copiii primesc primul lor telefon mobil in jurul varstei de 10 ani, deci cumva sora mea are dreptate. Odata intrati la scoala, prichindeii incep sa invete ideea de a fi responsabili, de a respecta un invatator, un program si temele pentru a doua zi. Astfel, ei sunt mai pregatiti psihic pentru a trata telefonul sau tableta ca pe un “desert” si nu ca pe o ocupatie prioritara. Mai mult decat atat, ei trebuie sa inteleaga ca este un privilegiu de a avea un telefon mobil sau o tableta si nu o necesitate.In felul acesta, nu vor deveni dependenti de el/ea si nu vor considera ca li se cuvine. Pentru a le primi din partea parintilor, ei intai trebuie sa fie cuminti si sa aiba rezultate bune la scoala. Sunt de acord cu asta, dar cum spuneam, nu există un număr magic care să indice vârsta potrivită pentru ca un copil sa dețina un mobil. Deși vârsta e importantă, ceea ce contează cu adevărat este gradul de responsabilitate si maturitate al copilului.” (James P. Steyer). Prin urmare, este greu de stabilit care ar fi vârsta ideală, pentru că această decizie depinde de comportamentul copilului, de capacitatea lui de auto-reglare şi de educaţia pe care o primeşte nu numai în raport cu utilizarea device-urilor mobile ci și în raport cu alte aspecte ale relaționării și comunicării cu alți copii sau cu adulți.

In concluzie, m-am gandit sa o incant pe nepotica mea cu un cadou frumos de ziua copilului, care sa inlocuiasca momentan dorinta ei de a avea tableta. Si anume, am optat pentru un ceas tare simpatic, roz.

Va intrebati de ce ceas? Am sa va spun ce i-am spus si ei. Daca tot isi doreste sa aiba tableta si sa fie precum cei mari, a purta un ceas pentru un copil este tot un mod de a-i imita pe cei mari. Asa ca, intai trebuie sa invete sa citeasca ora la un ceas, dupa care va primi si tableta. Am fost uimita sa vad reactia ei, a acceptat ce i-am explicat si mai mult decat atat, faptul ca ceasul oferit are un design atragator pentru ea, avand luminite LED ce lumineaza noaptea, o fac sa se simta speciala si astfel, am convins-o sa mai astepte. Sunt foarte fericita ca am reusit sa mai aman putin momentul in care va avea propria ei tableta, incercand sa o fac sa inteleaga ca toate vor veni la timpul lor. Pana atunci, am mai castigat niste timp sa ne jucam sotronul.

marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.