12

Nume funny

In primul rand vreau sa multumesc parintilor mei ca am un nume decent si nu am nume de pasare, supererou sau altele.

E chiar urat sa te strige cineva Joaca Bine, Visa Electron, Semafor sau cine ce alte nume ciudate.

Din aceste motive, la inceputul anului 2011,  Papa a declarat “razboi”   parintilor care pun nume de botez ciudate, inspirate de catre celebritati, fructe sau masini sport.

Asadar in unele tari exista restrictii in cazul numelor. Bine le face.

1. Noua Zeelanda

Legea interzicerii numelor de botez in Noua Zeelanda se bazeaza pe “bun simt”. De aceea, numele Tatula Does the Hula From Hawaii (Tatula danseaza Hula din Hawaii), care apartinea unei fetite de 9 ani, a fost dezbatut in instanta, cu ocazia luptei pentru custodie a parintilor.

Judecatorul aferent cazului, care s-a pronuntat impotriva unui nume “botjocoritor pentru copil”, a mentionat si alte nume de botez pe care le-a decretat ilegale: Fish and Chips (Peste si Cipsuri, apartinand unor gemeni), Yeah Detroit, Keenan Got Lucy si Sex Fruit.

In mod curios, Number 16 Bus Shelter (Depoul de autobuze numarul 16) si Violence (Violenta) au fost permise.

 

2. Italia

In 2008, instanta a interzis unui cuplu italian sa isi boteze copilul Venerdi (Vineri). Judecatorul s-a gandit ca numele, inspirat de “Robinson Crusoe”, i-ar cauza baiatului multe neplaceri pe viitor, insecuritati si un profund sentiment de instabilitate. Ca raspuns, parintii baiatului au amenintat ca urmatorul copil se va numi Mercoledi (Miercuri).

Alte nume respinse de instanta? Dalmata, care inseamna…dalmatian in italiana.

 

3. Suedia

“Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116″ este chiar numele pe care un cuplu din Suedia a incercat, in 1996, sa il dea copilului lor. Aparent, numele se pronunta “Albin”  iar parintii l-au ales ca forma de protest impotriva legilor stricte ale Suediei referitoare la numele de botez.

Straniu, dar numele – Metallica, IKEA, Veranda si Q. “Google” a fost acceptat.

 

4. Malaysia

Fata de alte tari care treptat devin mai permisive in privinta restrictiilor legate de numele de botez, Malaysia a formulat in 2006 o lista cu exemple de nume aflate in neconcordanta cu traditiile religioase ale tarii.
Unele dintre ele sunt Chow Tow (Cap Murdar), An Chwar (Sarpe), Khiow Khoo (Cocoasa), Sor Chai (Nebun) sau Woti (Act sexual).

 

5. China

Cu o populatie de peste un bilion, gasirea unui nume de botez original in China poate fi destul de greu. Probabil acesta este motivul pentru care un cuplu chinez a decis sa isi numeasca copilul “@”, care in simbolurile chinezesti seaman cu expresia “iubeste-l”. Autoritatile nu s-au lasat insa impresionate..

 

6. Germania

Germania are un intreg departament care supervizeaza numele de botez pe care parintii le propun. “Miatt” a fost respins din cauza faptului ca nu evidentia clar sexul copilului, insa oare care a fost problema cu Stompie (Chistoc), Woodstock sau Gramofon?

Din fericire, unii copii se pot bucura de nume precum Speedy (Iute), Lafayette (dupa personajul din True Blood) sau Jazz.

 

7. Danemarca

Danezii au la dispozitie o lista cu 7.000 de nume de botez ilegale, de la care ai nevoie de permisiune speciala pentru a devia prin ortografie sau cuvinte compuse. Din fericire, “Anus” si alte 300 de nume de botez ciudate din fiecare an, nu au primit acordul autoritatilor.

 

8. Portugalia

Inainte de a-ti numi copilul in Portugalia, mai bine ar fi sa consulti documentul de 80 de pagini emis de guvernul portughez. Vei descoperi ca este destul de strict si…oarecum aleatoriu, intrucat Tomas este permis, insa Tom nu. Pe langa acest exemplu, mai exista in jur de 2.000 de nume de botez respinse pe lista, inclusiv Ovnis (Obiect Zburator Neidentificat, in portugheza).

 

9. Japonia

In 1993, un parinte japonez si-a numit fiul Akuma (care in traducere literara inseama Diavol). Autoritatile au vazut cazul ca un abuz al drepturilor parintilor si au dezbatut in instanta renumirea copilului. In cele din urma, juniorul a capatat un nou nume de botez, mai putin demonic…

 

10. Romania

Daca in trecut, botezul nu putea fi indeplinit daca nu alegeai pentru copilul tau macar un al doilea prenume in care sa cinstesti sfintii (Maria, Andrei, Mihai, Ana etc), in zilele noastre, parintii pot opta pentru aproape orice nume le cade cu tronc.

Cu sprijinul autoritatilor, vecinii de peste Prut au noi copii fericiti cu numele de Mirel (prenume) Joaca-Bine, Mariano-Monamur Stelian (prenume) Ion, Superman (prenume) Sava, Bred (prenume) Pit, Beckham Figo Zidan (prenume) Poenaru, Alexandru-Dick (prenume) Pasarica, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin (prenume) Cojocaru, Verginica (prenume) Vacagrasa.

Cu prenumele Strugurel figureaza 192 de insi, Portocala – 65 de persoane, Ministru – 22, Lamaia – 18, Politia – 3, Justitia – 2, Semafor -1.

Nu stiu de ce dar am impresia ca datorita conationalilor nostri rromi cam suntem pe primul loc.

MucRoz

12 Comments

  1. Chestia aia asa de lunga se pronunta Albin ?! In ce lume traim ? Hai ca pe rromani ii mai inteleg .

  2. Unii parinti sunt inconstienti de ceea ce fac, nici nu-mi inchipui ce copilarie poate avea unul cu numele "Semafor","Superman" s.a.m.d Penibil dar comic in acelasi timp:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.