1. Muzeul Sexului din Amsterdam este doar unul din cele de acest gen din lume. Aici puteti descoperi istoria si tainele sexualitatii, pentru o taxa simbolica de 3 euro. Printre exponate: un penis imens de peste doi metri, sani din plastic, fotografii care surprind diferite momente ale actului sexual, intre parteneri de sexe diferite, dar si de acelasi sex, precum si tot felul de perversiuni greu de descris in cuvinte.
Intr-o camera este prezentata, sub forma de film gen diapozitiv, o scurta istorie a actului sexual, pornind, ca limita de timp, de la facerea lumii si ajungand apoi pana in zilele noastre.
2. Muzeul murdariei sau mizeriei se afla in Boston, Statele Unite, si numara peste 300 de exponate. Hobby-ul pentru lucruri murdare ii apartine lui Glen Johansen, care s-a hotarat sa isi transforme pasiunea in arta. Muzeul s-a bucurat de un real succes, iar persoanele care l-au vizitat au inceput sa faca donatii de lucruri cat mai ciudate, murdarite intr-un fel cat mai ciudat. Fata de masa patata cu maioneza este banala. Nu o veti intalni printre exponate.
3. Muzeul toaletelor a fost infiintat de un furnizor american de astfel de echipamente, Charles Manoog, in 1979. Aici, WC-urile abunda, multe sunt de la inceputul secolului al XIX-lea. Exista chiar si hartie igienica de la 1800.
4. Muzeul Contraceptiei si Avortului este relativ recent. S-a deschis in martie 2007, la Viena. Pentru ca au inteles ca sexualitatea este parte din natura umana si nu trebuie sa fie un subiect tabu, austriecii expun toate modurile de contraceptie. Mai mult, in programa scolara sunt incluse vizite obligatiorii la acest muzeu neobisnuit.
Chiar si pentru ei exista tabu-uri cand vine vorba de avort. Prin acest muzeu, medicul ginecolog care l-a creat, Christian Fiala, incearca sa prezinte oamenilor avortul nu ca pe o solutie pentru o problema, ci ca pe problema in sine, incercand sa indeparteze chestiunea de biserica si sa o apropie de educatie si stiinta pentru a o putea rezolva.
Muzeul este impartit in doua sali. In prima, cea haioasa, se gasesc expuse tot felul de povesti si mituri despre contraceptie. Spre exemplu, troneaza scris intr-un articol de ziar ca dupa ce ati facut sex, barbatul poate sa stea linistit in pat insa femeia trebuie sa se ridice imediat si sa alerge in cerc in jurul camerei de trei ori iar apoi sa faca 10 genuflexiuni. Aceasta metoda se pare ca era, prin anul 1928, considerata o metoda sigura de contraceptie.
La fel era si Coca-Cola. Pe langa o bautura racoritoare, era considerata si un bun lichid de spalare dupa sex pentru a preveni sarcina. Pe langa aceste doua absurditati legate de contraceptie, se adauga si rujuri impotriva sarcinii, pompe, sprayuri, carlige, prezervative din cele mai ciudate materiale.
In cea de-a doua camera, cea serioasa, camera avortului, sunt afisate fragmente din ziare despre metode macelaresti de avort si cazurile femeilor ucise de aceste practici primitive.
5. Muzeul chilotilor se afla in orasul Opatowek, din Polonia. Contine peste 140 de piese de lenjerie intima de la inceputul secolului trecut si pana in prezent. Vizitatorii pot vedea cam tot in materie de moda de lenjerie intima: de la pantaloni la celebrii bikini din zilele noastre, care arata evolutia femeii in societate.
O parte a expozitiei e dedicata modei chilotilor in Polonia anilor ’80. Atunci, lenjeria intima purta numele de “tygodniowki”. Acest termen desemna un pachet de sapte chiloti, una pentru fiecare zi a saptamanii. Expozitia nu rateaza nici lenjeria intima masculina. Dar pentru ca aceasta s-a modificat foarte putin in decursul ultimilor 100 de ani, curatorii au ales doar cateva piese, pentru contrast. Vizitatorii pot studia boxeri, halate sau sosete cu sustinere datand din anii ’30.
6. Muzeul voodoo se afla in New Orleans. Scopul lui principal este sa arate practicile traditionale vechi si noi ale acestei indeletniciri. Sunt expuse papusi confectionate din cele mai ciudate materiale, ace, margele, solutii preparate special dupa retete unice si multe alte ciudatenii. La iesire exista si un butic de unde puteti cumpara cateva amintiri… inofensive. In timp ce-l vizitezi, ti-ai dori sa ai o papusa voodoo doar pentru tine si pentru cineva pe care-l cunosti.
7. Muzeul menstruatiei se gaseste intr-o suburbie din Washington. Este dedicat ritualurilor si culturii menstruatiei. Aici sunt expuse tampoane, lenjerie speciala pentru acea perioada din luna, dar exista si peste 1.000 de reclame dedicate acestui subiect, de-a lungul timpului.
8. Muzeul parului din Missouri expune colectii intregi de bijuterii de prins in par, din epoca victoriana, si mostre, care dateaza din 1725.
9. Muzeul brichetelor din Oklahoma detine 20.000 de piese. Este singurul de acest fel din lume. Aici sunt brichete mici, mari, cu benzina sau gaz, din aur curat, argint, cu pietre pretioase, in forma de minge, inima, coasa, om sau butelie.
10. Muzeul burgerilor a fost infiintat de un emigrant german stabilit in America, care a adunat cel putin o mie de obiecte care au legatura cu hamburgerii. Colectia include mai mult de 500 de hamburgeri diferiti si ceva material mai putin obisnuit: ceasuri, palarii, tavi, magneti, solnite si, desigur, un pat cu apa, tricouri, prosoape, calendare si vederi, toate care au o legatura cu burgerii.
11. Muzeul pantofilor contine in special incaltamintea unor celebritati. Printre cei mai cunoscuti proprietari de pantofi se numara Ronald Reagan, actrita Sandy Duncan sau jucatorul de baseball Mike Schmidt. Tot in acest muzeu este expus si cel mai mare pantof din lume, facut pentru o femeie al carui picior a fost, mai tarziu, amputat.
12. Muzeul nucilor se afla la Colegiul din Connecticut, unde un profesor de istoria artei si studentii lui au sortat, catalogat si arhivat spargatoare de nuci, picturi si sculpturi in si din nuci.
13. Muzeul Vrajitoriei din localitatea englezeasca Boscastle este cel mai vechi si cel mai mare de acest gen din lume. Infiintat acum de peste 50 de ani, muzeul are o biblioteca de peste 3.000 de volume pline cu vraji, care pot fi rasfoite doar cu programare. Muzeul dezvaluie vizitatorilor sai si o parte mai intunecata a vrajitoriei: unelte si practici de tortura folosite impotriva femeilor care erau considerate vrajitoare.
14. Muzeul Taxelor din Ierusalim a fost inaugurat in 1964 si are o vasta colectie de documente privind taxele in lumea antica, in comunitatile evreiesti din diaspora si pe teritoriul actual al Israelului. Unele piese sunt prezentate in expozitii tematice: centralizarea si colectarea taxelor, colaborarea cu alte state, taxarea in diverse regiuni.
15. Muzeul penisului este poate cel mai ciudat si cel mai controversat. Muzeul, aflat in Islanda, a fost infiintat de un fost profesor. Contine aproape 250 de piese: trofee de vanatoare, imbalsamate sau impaiate. Muzeul incearca sa colectioneze penisuri de la toate mamiferele din Islanda, inclusiv de la speciile care sunt in pericol sau pe cale de disparitie.
16. Muzeul torturii din Roma adaposteste un adevarat tezaur de obiecte care au apartinut istoriei torturii, criminalitatii si lumii inchisorilor: de la “taurul de foc” la centura de castitate, trecand prin ghilotina papilor.
Redeschis publicului in 1994, muzeul isi prezinta exponatele in ordine cronologica. Astfel, la parter este expus “taurul de foc”, un instrument de tortura conceput in secolul al VI-lea i.Hr. pentru tiranul sicilian Falaride. Oamenii erau asezati goi pe acest taur din metal, in interiorul caruia se aprindea un foc pana cand devenea incandescent.
Muzeul este el insusi situat intr-o veche inchisoare. Ceea ce ii confera originalitate este faptul de a fi unul din rarele muzee ale lumii care abordeaza atat tortura, cat si antropologia criminala sau administratia penitenciara.
Una dintre piesele cel mai bine conservate de la etajul doi este “ghilotina Statului pontifical”, introdusa de Napoleon, la inceputul secolului al XIX-lea. in ciuda aversiunii papilor fata de cuceritorul francez, ghilotina a fost uilizata de zeci de ori, pana in 1870.
Cutitele si sabiile calailor folosite in Evul Mediu in Italia pentru a mutila oameni stau alaturi de carti vechi si schelete umane inchise in custi si aflate la primele etaje.