1

Marius

Ma intitulez Marius. Cand eram mic nu imi placea deloc numele meu. Vroiam ceva mai strain. Poate Rafael.

Marius – Popular si deopotriva apreciat in onomastica noastra contemporana, prenumele de baiat Marius provine, potrivit cercetatorilor lingvisti, de la numele de persoana Marius, ce a devenit cunoscut datorita unuia dintre primii purtatori, Caius Marius, comandant militar al romanilor. Semnificatia numelui Marius este limpede si nu ar trebui sa constituie un impediment in alegerea sa, cu atat mai mult cu cat specialistii au ajuns la concluzia ca prenumele masculin in discutie are la baza un substantiv comun de origine etrusca, si anume „maru”, ce desemna denumirea unei functii.

Cu toate acestea, sensul acestui cuvant etrusc este „om”, ceea ce ne-ar indreptati sa afirmam ca aceasta este si semnificatia numelui Marius. Numai ca, daca ne indreptam atentia spre cel dintai element, „mar-”, vom ajunge la concluzia ca semnificatia sa este, de fapt, „barbat tanar” sau „mascul”. Potrivit unei alte ipoteze, numele de persoana Marius ar proveni de la Marte, considerat zeul razboiului. In aceste conditii, se poate spune ca semnificatia numelui Marius este si „razboinic”. Si, oricum, toate aceste interpretari par sa aiba concluzii asemanatoare, prenumele de baiat Marius referindu-se la un un tanar puternic, la un barbat razboinic.

Important de mentionat, totodata, este faptul ca acest nume de persoana nu are absolut nicio legatura cu Maria, chiar daca, in latina, a aparut mai intai forma de masculin si abia apoi corespondentul masculin. Spunem ca cele doua nume de persoana nu au legatura pentru ca semnificatia lor este cu totul alta, de altminteri, ca si etimologia lor. Prenumele masculin Marius avea, in sfarsit, sa devina popular in intreaga Europa, devenind calendaristic si intrand in onomasticonul crestin. Specialistii sunt de parere ca acest nume a fost revitalizat in timpul Renasterii, cand mai multe nume romane au revenit in tendintele onomasticii.

MucRoz

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.