Ma numesc Robert , sunt un blogger amator si detin www.the3rdstreet.blogspot.com . Acesta este primul meu guest post asa ca o sa ma arunc cu capul inainte si o sa incep sa vorbesc despre filme. Dar nu orice filme , ci filmele romanesti , care din pacate nu sunt atat de cunoscute ca cele ale prietenilor nostri de dincolo de ocean.
Filmele romanesti sunt adevarate capodopere. Pionieri ca Laurențiu Damian , Andrei Serban , Ion Caramitru si Sergiu Nicolaescu au transformat lumea cinematografiei , transformand simple fasioare de film in adevarate capodopere. Sa vorbim putin despre inceputul cinematografiei romane. Primul film romanesc de lung metraj a fost Independența Romaniei , o pelicula nascuta din imaginatia lui Aristide Demetriade , unul dintre pionierii filmelor alb-negru. Aceasta a fost una dintre rarele si putinele filme romanesti ce au supravietuit trecerii timpului. O alta piatra de hotar a fost Ciuleandra , primul film romanesc sonor. Martin Berger a fost geniul din spatele Ciulendrei , acesta ocupandu-si locul de onoare alaturi de alte personalitati din lumea cinematografica.
Nici macar in prezent Romania nu duce lipsa de talente , lungmetrajul 4 luni, „3 saptamani și 2 zile” al lui Cristian Mungiu fiind castigatorul a multor premii internationale. Si lista nu se opreste aici. Alaturi de Cristian Mungiu sa mai disting si Bigdan Mustata , Cornel Porumboiu si multi altii , cum ar fi Florin Serban si Constantin Popescu. Un film independent numit „Buna! Ce faci?” s-a remarcat cel mai mult in viziunea mea , fiind unul dintre filmele mele preferate , regizorul din spatele capodoperei fiind Alexandru Maftei. Un alt film romanesc ce s-a ridicat cu mult deasupra asteptarilor mele si a multor cinefili romani este „Poker” de Sergiu Nicolaescu. Stiu ca sunt foarte multe persoane care considera ca epoca de aur a filmelor romanesti a fost perioada 1965-1990 insa lista capodoperelor romane moderne este in crestere. Sunt ferm convins ca in urmatorii 2-3 ani filmele romanesti o sa devina din ce in ce mai numeroase. Sa nu uitam ca potentialul ce se ascunde in spatele lor este uimitor
Chiar imi place guest postul tau::>:X