In momentul in care intentionezi sa iti construiesti o locuinta, unul dintre aspectele primordiale in stabilirea costurilor viitoare de intretinere il reprezinta cel al incalzirii. Din acest punct de vedere, alegerea unui sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa se faca tinand cont de mai multe considerente, pornind de la pretul sistemului si montajul acestuia pana la costurile lunare de intretinere. Piata este una care ofera un numar diversificat de solutii, de la clasicele sobe si seminee, pana la centralele pe gaz, centralele pe lemne, centralele electrice si alte sisteme electrice de incalzire.
Daca nu v-ati hotarat inca in alegerea celui mai eficient sistem de incalzire, iata cateva dintre aspectele fundamentale ale celor mai utilizate sisteme in Romania si nu numai:
1. Centrale termice pe gaz
Daca ne raportam la statisticile ultimilor ani, acest tip de sistem de incalzire este cel mai des intalnit in Romania. Motivele pentru care romanii aleg aceasta metoda de incalzire in detrimentul altora sunt diversificate, de la costurile mult mai reduse in comparatie cu alti combustibili pana la eficienta propriuzisa. Natura unei centrale termice pe gaz este de trei feluri: centrale termice cu tiraj natural, in condensatie sau centrale termice cu tiraj fortat. Un avantaj al acestor centrale pe gaz il reprezinta posibilitatea racordarii unui boiler, astfel ca puteti beneficia si de un serviciu conex in mod absolut gratuit, cel de incalzire al apei.
2. Centrale termice pe lemn
Principalul avantaj al acestui tip de incalzire il reprezinta pretul redus al combustibilului, lemnul regasindu-se in majoritatea locatiilor din tara, la preturi avantajoase. Combustibilul solid de care aminteam se poate regasi in mai multe moduri: lemn brut, peleti sau chiar rumegus. DIn punct de vedere al eficacitatii, o centrala termica pe lemn are rezultate mult mai slabe decat un sistem de incalzire electric. Un alt dezavantaj este cel practic, o centrala electrica pe lemn necesitand o camera tehnica special amenajata dar si o camera de depozitare a combustibilului. De asemenea, putem spune ca si intretinerea arderii este un inconvenient, intreg procesul necesitand o persoana dedicata incarcarii cu combustibil a acestor centrale termice.
3. Sistemele electrice de incalzire
In aceasta gama de incalzire, putem include mai multe produse specifice insa toate se bazeaza pe un sistem electric si pe un bransament special la reteaua electrica. O solutie viabila o reprezinta centrala electrica, costurile de intretinere fiind relativ scazute iar investitia initiala una mai mult decat suportabila.
Din dorinta de a eficientiza acest sistem de incalzire, expertii au oferit un sistem mult mai inovativ: incalzirea electrica in pardoseala. Cele mai bune si mai cunoscute sisteme sunt oferite de catre cei de la Total Heat si au o denumire cat se poate de clasica: incalzire in pardoseala Total Heat. Diferenta fata de alte sisteme de incalzire clasica o reprezinta investitia scazuta, eficienta sporita si costurile de intretinere aproape nule, astfel ca acest tip de incalzire pare a fi cea mai buna solutie pentru orice tip de locuinta. Mai mult de atat, sistemele de incalzire in pardoseala ofera si un avantaj de care foarte multi dintre noi sunt interesati, cel referitor la confort. Datorita montajului sub pardoseala, orice sistem de incalzire in pardoseala este invizibil, astfel ca nu mai este nevoie de o incapere dedicata centralei, nu mai este nevoie sa amenajati un loc pentru montajul caloriferelor, intreg procesul fiind unul mult mai practic.
Referitor la camera centralei problema nu este diferita. Incalzirea in pardoseala se face cu ajutorul centralei…deci nu renuntam la ea ci decat la radiatoare. Intradevar este destul de cautata incalzirea in pardoseala dar costa ceva mai mult decat radiatoarele.
Dezavantajul este ca romanul este obisnuit sa isi usuce hainele pe radiatoare…in cazul asta le arunci pe jos ca sa se usuce!