1

Curiozitati din moda

Se spune ca moda a aparut prima data in Egiptul antic, odata cu aparitia luxului si elegantei vestimentare de la curtea faraonilor.

Am cautat pe net si gasit mai multe curiozitati pe care nu le stiam despre moda.

Asa ca:

– moda gulerelor inatle, gen ”Maria Stuart” a fost lansata de sotia regelui Frantei., Filip al III-lea ( 1270- 1285), care avea gatul deosebit de lung.

– peruca, folosita inca din antichitate, a fost relansata in Evul Mediu de regele francez Ludovic al XIV- lea (1643-1715), pentru a-si acoperi nodulii pe care-i avea pe cap.

– Celebra dansatoare Cleo de Merode, pentru a-și ascunde lipsa pavilionului urechii stângi, a lansat moda coafurilor cu părul lins ca sa isi acopere urechile.

– fiicele lui Ludovic al XI-lea, rege al Frantei intre 1461-1483, au pus în circulatie rochiile lungi cu trena, pentru a nu li se vedea picioarele foarte groase.

– Caterina de Medici (1519-1589), fiica lui Lorenzo II de Medici si sotia lui Henric al II-lea, regele Frantei, care s-a nascut cu o deviere a umerilor, a lansat moda manecilor bufante.
– Moda mansetelor la pantaloni a fost lansata, fara sa vrea, de către lordul Eden, om politic conservator englez ( 1897- 1977), cunoscut drept un arbitru al elegantei, care, intro zi, participand la o cursa de cai, pentru ca a inceput sa ploua, printr-un gest reflex, si-a îndoit partea de jos a pantalonilor, intrand astfel in istoria modei.

– Moda dungilor de la pantaloni a fost ”inventata” de printul Galles, care ținandu-i intro valiza acestia si-au format o dunga. Fiind chemat la o receptie, printul a imbracat pantalonii asa cum erau, iar cei care l-au vazut, au crezut ca e o noua moda si au cautat s-o imite.

– batista a avut diferite forme, cea care a impus moda batistelor patrate a fost regina Frantei, Maria Antoaneta (1755-1793), care s-a gandit ca forma patrata este mai comoda si mai usor de folosit, iar regele Ludovic al XVI-lea, dorind să-i facă pe plac sotiei sale, a dat un ordin care stabilea ca de atunci inainte, in regatul francez, sa se confectioneze doar batiste a caror lungime sa fie egala cu latimea.

 

– Spenterul, un fel de haina scurta, ca o vesta, purtat de tarani, isi trage numele de la lordul Spencer, care, in timp ce se incalzea in fata caminului, s-a apropiat prea mult de foc si si-a ars coada redingotei. Acest incident a lansat o moda care a fost folosita ulterior de ambele sexe. Pentru femei, spenterul a fost în voga in anii 1790-1830, deoarece finetea excesiva a tesaturilor si insuficienta lenjeriei de corp impunea un vesmant de exterior mai calduros.

Moda ciorapilor de matase a fost impusa în Europa apuseana de Elisabeta I a Angliei (1558-16030), care a primit, drept cadou, cu prilejul sarbatorilor de Anul Nou, o asemenea pereche, de culoare neagra.  Pentru suverana, care pana atunci purtase ciorapi impletiti din bumbac, cadoul era extrem de valoros, ciorapii de matase fiind foarte rari în acea vreme. Reginei i-au placut foarte mult, astfel ca, pana la sfarsitul vietii, a purtat numai ciorapi de matase, adusi cu mare cheltuiala din Italia.

MucRoz

One Comment

  1. pot adauga si eu dc imi permiteti ca si o curiozitate ca Maria Antoaneta avea peste 500 de perechi de pantofi , iar pt asta avea un slujitor care doar asta facea , avea grija de pantofii ei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.