0

Cum sa te imbraci la locul de munca?

Probabil ca mai exista pe internet astfel de ghiduri vestimentare, dar am zis sa scriu si eu despre acest lucru. Se intelege din start ca sunt excluse companiile care au o uniforma specifica locului de munca. Presupun ca acest cod vestimentar care trebuie sa il ai la birou este influentat si de conducere. Daca ai niste sefi exigenti e posibil sa-ti impuna o tinuta. Acum depinde si de statutul tau in companie, de munca pe care o prestezi. Nu te poti imbraca office ca muncitor intr-o fabrica. Trebuie neaparat sa ai echipamentul de protectie care deobicei este compus din bocanci, salopeta, casca de protectie, ochelari de protectie si manusi de protectie (asta ca exemplu pentru  ca am lucrat si intr-o fabrica de sticla. Daca erai prins fara echipament puteai sa iti pierzi slujba). Eu cel putin la munca am o libertate vestimentara foarte mare. La modul asta vara am fost imbracat in pantaloni 3 sferturi, papuci si tricou. Insa am norocul ca nu lucrez cu publicul ca nu m-as putea afisa in aceasta tinuta in fata unor oameni la un birou.  Pentru femei eu as recomanda sacouri dama nimphe.

Cand lucrezi cu clientii sau cu publicul tinuta abordata trebuie sa fie una cat mai serioasa, cuminte, care de multe ori, pastreaza o linie a corpului. Culorile pe care ar sa te bazezi sunt negru, maro, alb, gri, verde, bej, albastru. Uneori, poti asorta un articol vestimentar de o anumita culoare precum – mov, roz, rosu –  insa in cantitati reduse, evitand nuantele care pot supara ochiul. Combinatiile ideale sunt camasa, fusta si sacou in cazul femeilor ori pantalon si camasa in cazul barbatilor. Nu recomandam tinutele inflorate, cu pamponase, zorzone sau cine stie ce alte accesori de prost gust sau rochitele vaporoase si trandafiri din par (asta in cazul in care nu lucrezi la florarie sau bar de cartier). De asemenea, machiajul ales ar trebui sa fie la fel de bine ales, fara retusuri sau alte exagerari.  Pana la urma intri aprope zilnic in contact direct cu foarte multe persoane carora este necesar sa le afisezi o imagine cat mai buna si sa le castigi increderea . Tocmai din acest motiv tinuta trebuie sa cat mai simpla, decenta si curata.
Desi esti rebel si nu iti place sa abordezi o tinuta aproape identica cu cea a colegilor tai e bine macar sa o asemanare a culorilor. Daca adopti o tinuta office cea ce in cazul celor care lucreaza la birouri este permantenta nu trebuie sa o accesorizezi exagerat. Probabil ceasul de la mana si verigheta sunt de ajuns.
Sa mai aduc vorba de mirosul pe care il emani? Ca nu trebuie sa mirosi a transpiratie? Sa ai pantofii curati si bine lustruiti?  Ca nu trebuie sa iti dai in exces cu un parfum ? Ca trebuie sa ai grija sa ai niste maine ingrijite (asta in cazul celor ce lucreaza la birou si se intalnesc cu viitori colaboratori).

Ca barbat trebui sa ti cont si ce preferi sa porti la camasa. Cravata sau papion? Desi sunt adeptul papioanelor consider ca o cravata este mult mai adecvata in cazul tinutelor office.

Tu ce tinuta adopti la locul de munca?

MucRoz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.