0

Cum sa alegi intre PR si publicitate

Expertii in PR sunt deseori intrebati de catre directorii de firme: “Care sunt diferentele dintre PR si publicitate?”.

PR-ul difera de publicitatea in ziare, reviste sau la TV, unde mesajul si modul de aparitie este strict controlat si cunoscut (exact ceea ce comanzi si platesti, exact acest lucru se publica). De exemplu, proprietarul unei afaceri poate decide unde sa-i fie afisata reclama, cat de mare sa fie si ce cuvinte sa fie in ea.

 

Prin internediul unei campanii de publicitate, poti avea in vedere publicatii mici sau mari. Unii pot utiliza televiziunea, altii radioul, altii afise pe panouri publicitare sau reclama mobila. Totul depinde de obiectivele si de buget.

De vreme ce cumperi spatiul pentru publicitate, nu exista niciun filtru. Astfel, audienta va primi mesajul direct, exact asa cum l-ai creat. Cam asta face publicitatea pentru firma si afacerea ta: ii ofera cumparatorului o optiune.

PR-ul difera intrucat nu se ocupa la propriu de promovarea unui produs sau a unui serviciu prin reclama directa ci ajuta mai degraba la crearea, mentinerea si administrarea corecta a unei imagini publice (firma, brand, chiar si o persoana publica).

O firma de PR se va ocupa de comunicare, in toate directiile ei: va realiza comunicarea eficienta cu publicul tau tinta, cu potentialii investitori, cu angajatii, cu media etc. Sa spunem de exemplu ca un concurent sau un angajat nervos incepe sa raspandeasca zvonuri nefondate; dat fiind impactul major al internetului asupra imaginii oricarei firme, daca nu sunt administrate corect, aceste situatii ar putea insemna categoric declinul unei afaceri. Pentru aceasta, ai nevoie de o firma PR.

La intrebarea: “Sa apelez la o firma de PR sau la o campanie publicitara?” raspunsul cel mai bun este: “Ai nevoie de ambele”. Ai nevoie de ambele pentru ca prin natura lor, firma de PR si campaniile publicitare iti ofera doua lucruri total diferite. Firma de PR iti va oferi comunicare si sustinere a imaginii in timp ce campania publicitara iti va oferi promovare individuala pentru produse si servicii. Prin prisma a ceea ce ofera, firma de PR nu are cum sa iti puna la dispozitie publicitate clasice in timp ce agentiile publicitare, nu au cum sa iti puna la dispozitie servicii de PR. Asta pentru ca fiecare are propriile resurse de care se foloseste si personalul instruit intr-o singura directie.

Campaniile publicitare si succesul lor sunt dependente insa de imaginea pozitiva a firmei tale. Pentru ca aceste produse si servicii sa fie cumparate, firma ta trebuie sa aiba o imagine imaculata, imagine ce poate ajunge asa, doar cu ajutorul unei firme de PR si a actiunilor pe care firma de PR le poate intreprinde in acest sens.

 

MucRoz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.