3

Cel mai inalt boxer profesionist din lume

Gogea Mitu. Cine a fost cel mai inalt roman? Dar cel mai inalt boxer profesionist din toate timpurile?
Daca e sa luam varianta oficiala, cel mai inalt roman este Ghita Muresan, cu 2.31 metri, urmat de Gogea Mitu, care avea 2.19 metri.
Daca e sa luam varianta neoficiala, cel mai inalt roman a fost Gogea Mitu, cu 2.42 metri.
Cu siguranta insa, Gogea Mitu este cel mai inalt boxer profesionist din lume, conform Guinness Book of World Records.

Nascut in 1914, in Dolj, in comuna Marsani, acesta masura 2.19 metri (sau 2.42 metri) si cantarea 183 de kilograme la varsta de douazeci de ani, avand cel putin masura 50 la incalțaminte (38 de centimetri).

Nu a trait decat 21 de ani, murind la Bucuresti, pe 22 iunie, 1936.

Se spune ca era un om foarte inteligent, desi fara studii, învățând să citească singur încă de la vârsta de 3 ani!

De la vârsta de 17 ani a străbătut Europa cu diverse circuri ale vremii, Circul din Praga, Circul Globus din Monaco, si altele, pana a fost descoperit la un targ, de catre boxerul profesionist Umberto Lancia, care l-a luat in echipa sa si l-a antrenat, cu speranta ca urma sa devina un mare boxer. Gogea Mitu a castigat intr-adevar toate meciurile de box jucate in Romania, invingandu-l inclusiv pe fostul campion al Romaniei la categoria grea, Dumitru Pavelescu, insa nu a apucat sa se afirme international, murind la doar 21 de ani, in urma unei banale raceli, oficial de tuberculoza, rudele sale acuzand insa ca a fost otravit de cei care se simteau amenitati de performantele teribile ale lui Gogea Mitu.

Legenda spune ca Gogea Mitu consuma la o masa obisnuita 25 de oua, o paine uriasa, un pui fript, doi litri de lapte si jumatate de litru de vin. Pentru confectionarea unui costum, erau necesari aproape opt metri de stofa, iar incaltamintea si-o făcea numai la comanda. Interesant este si faptul ca cuvantul “gogeamite”, cu care sunt catalogate persoanele foarte inalte, isi are originile in numele lui de scena. In clasamentul taliei la romani, Gogea este urmat de fostul baschetbalist Gheorghe Muresan, care masoara “doar” 2,31 metri.

MucRoz

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.