7

Ce masina sa-mi cumpar?

Poate de mici visam ce masina o sa avem. Ce culoare o sa aiba. Si ce muzica sa ascultam cand mergem cu ea.

Cel putin pe vremea cand eram eu mai kindere si Dacia era destul de buna. Sau Trabant? Am avut ceva vise in care conduceam un Trabant. Din pacate nu am omorat pe nimeni cu el.

Trabantul este masina nazistilor si se spune ca in unele dintre ele la tapiterie au folosit par de om. De unde? Probabil din lagarele de exterminare. Detalii, detalii.Sigur ca ne-ar sta bine si cu un Audi Q7 in garaj,nu?

Sincer nu am mari pretentii. Ma gandeam sa-mi cumpar ceva de la bulgari. Am auzit ca poti gasi masini la preturi foarte bune. Eu as fi avut ca optiune un volkswagen golf 3 ca am auzit ca nu consuma mult.  Sau poate un Opel Clio e mai bun? Oare care consuma mai mult ? Care este mai buna? Ca design Clio castiga detasat dupa parerea mea.

Voi de ce tineti cont cand cumparati o masina? Motor? Cati km are parcursi? Cat cosnuma? Benzina sau motorina? Capacitatea motoroliu? Comfort si cat de spatioasa este? Sa aiba dotari optionale? Cat stai sa negociezi pretul? Sa fie inmatriculata pe Romania ca sa nu te mai stresezi tu cu drumurile pe la toate ghiseele.

Eu as cont de chestiile alea plus ca as verifica pedala de frana si schimbatorul de viteze si as face o mica plimbare cu ea sa vad cum se comporta. In fine sunt multe detalii.

Se spune ca Romania a fost una dintre primele zece tari din lume care a introdus automobilul in circulatie, de la inceputurile constructiei acestuia.

Pina la 1 martie 1906, s-au importat in Romania 150 de automobile. Printre marcile cele mai raspindite au fost: De Dion-Bouton, Mercedes si Panhard.

Primul automobil electric adus de la Paris de catre Leon Leonida, a circulat pe strazile capitalei inca din anul 1906.

La inceputul secolului, primul automobil inscris in circulatie si la Prefectura Capitalei a fost cel al lui Basil Assan. Acestuia i s-a atribuit numarul 1-B. Dupa 2 ani, venit de la Paris, cu masina personala, printul Valentin Bibescu. Infumurat de fire care a cerut prefectului capitalei sa-i transfere lui numarul 1-B, deoarece a dovedit  cu acte ca automobilul sau fusese inscris la Paris inainte de ziua cind s-a dat numarul 1-B deci i se cuvine lui. Dar, Basil Assan nu a vrut sa renunte deloc la intiietatea inregistrarii masinii sale. Pus intre ciocan si nicovala, prefectul a gasit solutia: i-a propus lui Bibescu sa ia el numarul 0-B. Acesta a acceptat, astfel, numarul 0 a circulat vreo 30 de ani in capitala Romaniei.

Primul examen de conducere oficial a avut loc pe data de 10 ianuarie 1908, din ordinul prefectului Politiei Capitalei.
Cursurile primei scoale de soferi au inceput la 10 ianuarie 1910. Primele autoturisme romanesti au fost fabricate in anul acelasi an.

Cel mai mare producator roman de automobile a luat nastere in 1966 la Mioveni, Juderul Arges. Din 1999 uzina este preluata de catre Renault. In Romania sau mai fabrica masini precum Oltcitsi ARO.

Tu ce masina vrei sa iti cumperi?

marius

7 Comments

  1. haaa_haa …a mea a fost alba! Dacia!! …despre Trabant, nici macar nu am condus, spre rusinea mea de sofer profesionist de la varsta de 18 ani.
    PS.Dintotdeauna mi-am dorit un Ford! Simplu : pentru ca el este inventatorul acestor minunatii, numite automobile…

  2. Daca alegi un Audi Q7 si pe benzina, ai sanse sa iei mai putin ca pe un logan dupa 3-4 ani.:)

  3. Peste un an o sa-mi cumpar una din urmatoarele:
    VW Golf MK4/MK5/MK6 sau Jetta. Insa presimt ca va fi un Golf 4. Ador masina asta 🙂
    Fiabila, usor de intretinut, frumoasa, stabila, puternica…
    Concluzie: VW Golf 4 R32 :X

  4. in opinia mea criteriile de achizitie a unei masini sunt urmatoarele:

    -pretul de achizitie
    -costul de intretinere a masinii, care este foarte important pentru o masina SH. e posibil ca pentru o masina pe care ati dat 3000Euro sa va cada o piesa care costa 7-800Euro.
    -consumul
    -costul asigurarii
    -confortul oferit
    -impozitul

  5. Cand cauti sa-ti cumperi o masina tre sa tii cont de foarte multe aspecte, dar in primul rand cred ca trebuie sa stii ce vrei de la ea. Masina perfecta nu exista, care sa consume putin, sa fie fiabila si spatioasa, asa ca trebuie aleasa in functie de necesitati.

    De exemplu sotiei mele i-a placut foarte mult Chevrolet Spark dupa ce am avut una de la un centru de inchirieri masini Brasov pentru cateva zile. Pentru ea e suficient: mica, usor de condus si parcat etc.
    Decat sa-ti iei un golf 3 care e o masina destul de veche, mai bine ai mai strange niste bani si te-ai orienta pentru ceva mai nou….eu mi-as lua o Skoda Fabia sau Octavia, printre cele mai bune masini, dupa parerea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.