4

Asa de Craciun

Fie ca nasterea domnului nostru Iisus Hristos sa va aduca pace in suflete! Nu o sa va povestesc despre Mos Craciun pentru ca nu exi…aveti grija copilasi.

Am citit aseara o povestioara si ma gandeam sa o impartasesc cu voi. Articolul nu imi apartine asa ca o sa il preiau in totalitate sa nu il stric.

In istoria de 150 de ani, Fotbalul a fost martorul unei povesti la care tine enorm. N-a fost actorul principal, ci un observator care s-a mandrit tot timpul ca a luat parte la un miracol. “Miraculos”, asta e cuvantul. S-a intamplat pe 25 decembrie 1914, pe frontul Primului Razboi Mondial…
Era deja a cincea luna de razboi, iar nemtii si englezii duceau batalii grele, pe un camp sinistru, intr-un tinut al nimanui, gata sa-si ingroape mortii cazuti sub golante.

Ziua de 24 a contabilizat o pierdere teribila pentru batalioanele din prima linie a Marii Britanii – 86 de morti. Ce a urmat apoi intrece orice imaginatie.
Noaptea de 24 spre 25 a adus un armistitiu spontan pe front, in plin razboi, intre soldatii englezi si cei nemti. Totul a plecat din tabara germana, cand, din transee, focurile de arma s-au oprit si au fost inlocuite de colinde de Craciun. Nemtii cantau “Stille Nacht” (“Noapte linistita”, colind german)… iar englezilor nu le venea sa creada ce aud.

“Un soldat german a iesit din transee, a aruncat arma si a venit spre noi. Ne uitam unii la altii, dar nu puteam sa facem nimic. Nu poti sa tragi intr-un om care nu este inarmat.”
, a povestit ulterior un soldat scotian, martor la acel eveniment.

Din transeele britanicilor a inceput sa rasune “O come all ya faithful” si toata lumea a inteles despre ce era vorba. Rand pe rand, soldatii din ambele tabere au inceput sa se ridice din gropile sapate in pamant si s-au apropiat unii de altii. Armele au fost lasate jos. Si-au dat mana si s-au imbratisat, multi dintre ei au inceput sa planga. Dusmani de moarte in urma cu o zi, nemtii si englezii isi imparteau acum tigarile, mancarea si sticlele de alcool. Era dimineata de Craciun….

Dupa ce s-a luminat, din tabara germana a fost aruncata o minge si soldatii au incins o miuta: “Erau sute de oameni care alergau dupa minge. Fara porti, fara arbitru, fara goluri, nimic din ce stiti despre fotbalul jucat pe stadioanele noastre. Pur si simplu ne bucuram ca putem sa alergam cu totii dupa o singura minge”, a marturisit un soldat britanic din Regimentul Cheshire, Linia Intai.
Daily Mail a publicat zilele trecute o scrisoare autentica trimisa de sergentul Clement Baker pe 29 decembrie 1914 rudelor ramase in Ipswich. Scrisoarea a fost gasita recent, din intamplare, de unul dintre nepotii fostului soldat de pe frontul Primului Razboi Mondial.

In cele patru pagini trimise acasa, Sgt. Baker explica miracolul vazut cu ochii lui: “S-a apropiat de noi un mesager german, care ne-a spus ca daca nu vom deschide focul in dimineata de Craciun, nu o vor face nici ei. Mai multi oameni de la noi s-au dus sa adune trupurile mortilor de pe camp, pentru a le ingropa.”
“Apoi ne-am ridicat cu totii, au venit si ei si am inceput sa conversam. Ne-am dat mana si ne-am luat in brate. Am facut schimb de tigari si si ne-am dat cate un nasture de la haine ca pe suveniruri. A aparut apoi si o minge si unii au inceput sa joace fotbal. Nu s-a tras deloc in ziua de Craciun. Nici pe 26 nu s-a tras”, le-a povestit Baker celor ramasi acasa.

Sgt. Baker, inrolat in Armata Engleza in anul 1902, la varsta de 18 ani, a facut parte din Batalionul Grenadierilor, Linia Intai, si a supravietuit Primului Razboi Mondial. A lucrat apoi in Ministerul Apararii si a murit in 1945, la varsta de 61 de ani.
Armistitiul spontan din ziua de 25 decembrie 1914 este un moment important mentionat in documentele Primului Razboi. Cele 48 de ore de pace (25, 26 decembrie) nu au putut sa opreasca insa prima mare drama a secolului XX, in care 16 milioane de oameni din intreaga lume si-au pierdut viata.

La miracolul din dimineata zilei de Craciun a participat activ si Fotbalul, “persoana” cu mare dorinta de afirmare la inceputul secolul XX. In semn de respect fata de evenimentele acelei zile, FIFA a infiintat, in 2011, un turneu amical intre juniorii Angliei, Belgiei, Frantei si Germaniei. Competitia se va disputa in fiecare zi de 25 decembrie, pana in 2014, cand se vor comemora 100 de ani de la ziua in care Fotbalul si-a invatat lectia de fair-play dintr-un miracol.

sursa: sport.ro

marius

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.