5

De 8 martie

Na ca este si 8 martie sau Ziua Femeilor. Hmmm…da. Multe zile mai aveti :)).

Cica Ziua Femeilor sau a Mamei  isi are originile in Grecia Antica, in festivalul dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor din Olimp, Rhea, zeita pamantului. Deasemenea, in Roma, sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea 3 zile (15 – 18 martie), fiind dedicata aceleiasi mame a tuturor zeilor, cunoscuta insa sub numele de Cybele.

In secolul al XVII-lea, in Anglia se sarbatorea, in a patra sambata a postului Pastelui, asa- numita “Sambata Mamelor”, prilej de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi.

In Statele Unite ale Americii, Julia Ward Howe este cea care a propus pentru prima data, in anul 1872, sarbatorirea Zilei Mamei drept o zi dedicata pacii.

In anul 1907 Ana Jarvis din Philadelphia a inceput o campanie pentru a stabili ziua internationala a mamei in luna mai, la comemorarea a 2 ani de la moartea mamei sale, Reese Jarvis. In urma acestor actiuni, la 12 decembrie 1912 ia fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei iar in anul 1914, presedintele Woodrow Wilson proclama Ziua Mamei drept sarbatoare nationala, celebrata in a doua duminica din luna mai.

Ziua internationala a femeii marcheaza, defapt, o comemorare a datei de 8 martie 1857, cand 129 de muncitoare din New York sunt arse intr-o fabrica de textile, fiind blocate inauntru, dupa ce au organizat un protest impotriva conditiilor mizere de munca si a salariilor mici.

Desi astazi tarile lumii serbeaza Ziua Mamei la date diferite, tari ca Danemarca, Italia, Turcia, Belgia, Finlanda si Australia au ales, ca si Statele Unite, a doua duminica a lunii mai pentru a o dedica tuturor mamelor.

Pe plan international, ziua de 8 martie nu este Ziua Mamei, ci este cunoscuta ca Ziua Femeilor Militante, a celor care au luptat pentru ca noi astazi sa avem drept de vot, dreptul la educatie, la asistenta sociala, contraceptie, drept la proprietate si la divort.

In anul 1910 Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat recunosterea pe plan international a unei sarbatori dedicata femeii, fara a stabili insa o data exacta.

Ziua de 8 martie este declarata oficial drept Ziua Internationala a Femeii in anul 1921, cand reprezentantele bulgare in Secretariatul International al Femeilor din Internationala Comunista au propus ca ziua sa fie sarbatorita pe toata suprafata Globului iar in anul 1977 Adunarea Generala a ONU proclama ziua de 8 martie “Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala”.

Pe aceasta cale tin sa zic si eu tuturor femeilor La multi Ani in special fetelor din blogroll si iubitei mele bineinteles. :))

Deci La multi ani si sa fiti iubite: Pinguu.ro , C.L.M.`s Blog , Cris-Mary , Emme. , Annitu , Sedna , Kathy , Bianca Dobrescu , Iubesc Alcoolul   si daca am uitat pe cineva dati un comentariu.

 

Informatii : Google.ro
Sursa Poza : Tot Google.

marius

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.